Laajennuksilla kohotamme Cromen uudelle dataturvatasolle

Olen tehnyt huomion, että kuin yhä enemmän nettiselaimessani toimisi vieraita, jotka ohittavat virus- ja haittaohjelmatutkat. Joku muukin puhuu samalla suulla.

Ne kutsumattomat vieraat avaavat selaimeen uusia sivuja ja yltääpä joku paholainen pop up -ikkunoiden nosteluun. Liinat tiukalla tämän ei tietenkään pitäisi olla mahdollista, mutta kuten on todettu: tätä kybersotaa ei voiteta aliarvioimalla tuota tunkeilevaa vastapeluria.

Noh, ehkä kaikki sivut, joita selaan, eivät aina ole sieltä siveellisimmästä päästä webiä. Totta on myös se, että uteliaalla seikkailijalla on itsellään vastuu. Mutta katso, Googlen ohjelmistokehitys tulee niitä vastaan, joilta pyhäkoulu on jäänyt kesken varojen tai pelkän kiinnostuksen puutteessa.

Hakukonejätin omaan selaimeen kaikessa hiljaisuudessa on kehitetty tärkeä feature, joka tuntuu toimivalta.

Toiminto eristää selainvälilehdet toisistaan ja iskee takaisin aggressiivista haittakoodia, joka yrittää tehdä pesänsä selaimeen.

Kun otamme tämän ”Tiukka sivun eristäminen” -selainlaajennuksen käyttöön, tarkistamme ensin RAM-muistin tilan ja sitten siivoamme kuormaa koneesta rankalla kädellä ja vapautamme muistia.

Google arvioi laajennuksessa muistintarpeen kasvavan entisestä Chrome-kakusta noin 15 prosenttia tai ehkä vähän tuon alle. Tämä uhraus meidän kannattaa tehdä.

Sitten menemme nettiin, ja kirjoitamme Chromen osoiteriville chrome://flags/ josta etsimme kohdan Strict site isolation ja sitten vain yksinkertaisesti klikkaamme ”Ota käyttöön” -toimintoa.

Latauskansion muuttaminenkin on mahdollista Chromen tietokone- ja läppäriversiossa. Näyttää siltä, että silloin virustutka löytää helpommin selaimessa lymyilevät pahantahtoiset vieraat.

XDA Developersin mukaan myös Chromen Android-käyttäjille on luvassa joululahja. Ladattujen tiedostojen oletuskansiota voidaan nyt sielläkin muuttaa sellaiseen moodiin, että tiedostot latautuvatkin vain kojeessa toimivalle muistikortille.

Huomaamme, että läppärin ja tabletin välinen ero kutistuu koko ajan. Tabletissa olen käyttänyt Windows 10 -käyttöjärjestelmää tietyistä laitteen käytettävyyteen ja dataturvaan liittyvistä syistä, mutta Android parantaa juoksuaan.

Tietoturvan kannalta tärkeitä toimintoja alkaa löytyä melko mukavasti myös tabletti-älypuhelinympäristöstä.

Esimerkkinä Android-käyttäjille Chrome 64:ssä on avattu uusi rinnakkaislataustoiminto. Tämä feature nopeuttaa tiedostojen imurointia internetistä tarjoamalla useita rinnakkaisia ja valinnaisia tehtäviä latauksen käsittelemiseen.

Androidhan on pian vempainhullun pieni taivas!

On hyvä muistaa, että surffauskohteena olevat palvelut tapaavat muuttua koko ajan. Kun yksi reikä tukitaan, ne yrittävät tulla sisään jostain toisesta turva-aukosta. Lisäosien ja laajennusten avulla saamme kuitenkin suhteellisen hyvin varmistettua, että selain esittää asiat käyttäjälle.

Vielä havainto Fb:n puolelta: en ole kyseessä olevan palvelun fani. Sen Social Fixer -laajennus tuo monenlaisia lisävaihtoehtoja Facebookin sisällön suodattamiseen. Sellaisia käyttäjiään kohtaan, jotka eivät pelaa oletussäännöin, Fb käyttäytyy tungettelevasti. Aina sen metkuista ei tiedä, mistä on kyse.

Hide Posts -toiminnolla voi aina listata avainsanoja, jotka haluaa piilottaa näkyvistä. Filters-välilehdellä taas voi tehdä jo suhteellisen kehittyneitä suodattimia. Välineen voi kohdentaa esimerkiksi ongelmallisiin bottien luomiin Facebook-käyttäjiin ja näiden levittämiin hämäriin linkkeihin. Piilota feikkikäyttäjä X:n viestit silloin, kun niissä viitaan linkkeihin, jotka ohjaavat vaikkapa osoitteeseen malware.com.

Reijo Holopainen

VIIMEISIN ARTIKKELI

PiKa Puhtaus – oppeja digimarkkinoinnista ja helpotusta arkeen 

25.03.2024 |

PiKa Puhtaus Oy on vuonna 2011 perustettu siivouspalveluja tarjoava yritys. PiKa Puhtaus tarjoaa koti-, toimitila- … LUE LISÄÄ…

Miten voin hyödyntää Microsoft Copilottia – työkaverina tekoäly

21.03.2024 |

Microsoft Copilot on tekoälyavustaja, joka voi auttaa säästämään aikaa ja tehostamaan työtä. Se on digitaalinen … LUE LISÄÄ…

Kadonneen datan arvet – Varmuuskopioinnilla vältyt katastrofilta

15.03.2024 |

Varmuuskopiotko tarpeelllisia? Turhaa ajan haaskausta, lisää kustannuksia, ohjelmien asennusta, vaivannäköä, ei meille kuitenkaan mitään satu … LUE LISÄÄ…

PK-yrityksen tuet ja rahoitus vuonna 2024

02.02.2024 |

Kaupallinen yhteistyö Sortter Oy Vuonna 2024 yrityksille on tarjolla useita eri rahoituskanavia ja tukimuotoja. Yritystuella … LUE LISÄÄ…

Sähköpostimarkkinointi ohjelma yrityksille – ActiveCampaign

28.12.2023 |

Yrityksille suunnatut sähköpostimarkkinointi ohjelmat tarjoavat monipuolisia työkaluja kampanjoiden suunnitteluun, toteuttamiseen ja seurantaan. Tässä kirjoituksessa tarkastelemme … LUE LISÄÄ…

Kesäharjoittelijana

07.07.2023 |

Hei vaan! Olen Laura, opiskelen Ingmanedu Kulttuurialan ammattiopistossa Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa. Etsin itselleni … LUE LISÄÄ…

Verkkokaupan saavutettavuus mahdollistaa shoppailun kaikille asiakasryhmille

31.05.2023 |

Verkkokaupan saavutettavuus tarkoittaa, että verkkokauppa on suunniteltu niin, että kaikki käyttäjät voivat käyttää sitä yhtä … LUE LISÄÄ…

Saavutettavuus verkkoympäristössä

15.05.2023 |

Kaikilla on varmasti ollut hetkiä, jolloin on tarvinnut apuvälineitä tai muiden ihmisten apua pärjätäkseen päivittäisissä … LUE LISÄÄ…